5 Februari 2023. De strapatsen van een menneke

Strapatsen betekenen: 1) Afmattende inspanningen 2) Bokkensprongen 3) Buitensporigheden 4) Kuren 5) Ongemakken. Een woord dat me te binnen schoot en op dit moment een vlag is die mijn lading, mits in positieve betekenis gebruikt, wel dekt. Het eerlijke met humor duiden van strapatsen, mijn strapatsen helpt mij om de soms aanwezige grauwsluier van het leven weg te blazen. Kanker kun je niet weerstaan, wel doorstaan.

Mijn favoriete uren op de dag variëren tussen 8 en 9 uur in de ochtend waarin rust de boventoon voert en de namiddag en vroege avond als groot en klein zich op geheel eigen wijze laat kennen. Meestal hou ik , voordat ik op sta een voorbeschouwing van de komende dag. Even de thermometer er in, hebben we dingen gepland, moeten er klussen gedaan worden en meer van die dingen. Afhankelijk van mijn conditie verwachtingsvol naar wat de dag zou kunnen brengen. Poedelen, scheren, aankleden, hond kroelen, verwarming hoger zetten, koffie zetten, krant uit de brievenbus halen, PC aanzetten met muziek, stille tijd, ontbijtkoek voor Lief smeren, eten voor Zorba klaar zetten, koffie inschenken als Lief terug is na haar ochtendwandeling met Zorba, vaatwasser uitruimen, ontbijten, gebit reinigen, mail checken, krant lezen. Alles in een min of meer vaste volgorde want door de chemo willen zaken wel eens in het vergeethoekje geraken.

Het leven lijkt in eerste instantie minder groots en meeslepend door de belemmeringen die kanker met zich mee brengt. Maar toen ik na verloop van tijd opnieuw heb leren kijken zit het grootse en meeslepende meer in de kleine dingen die vroeger vaak werden verdrongen door de waan van de dag. Deze brabbel duidt eigenlijk nog geen strapatsen, ’t is meer een inkijkje. Strapatsen komen nog, beloofd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: