3 juli 2023. Je ziet er goed uit!

Inderdaad extern is weinig tot niets te merken van de verwoesting die intern wordt aangericht. Inderdaad ik zie er, al zeg ik het zelf best wel aardig uit, geen wandelende zak met knekels of zo. Inderdaad, jammer dat veel mensen deze woorden gebruiken om een verder gesprek over achterliggend leed te stoppen of zelfs te voorkomen. “Niet zeuren joh, je ziet er goed uit”. Inderdaad, genoeg hierover.

Het heeft even geduurd voordat ik deze brabbels aan het scherm toe wilde vertrouwen. Helaas geen goede berichten. Het gesprek met de oncoloog van afgelopen vrijdag bracht slecht nieuws. Er zijn uitzaaiingen in de lymfeklieren, de actieve tumor is verder gegroeid en een deel van de linkerlongkwab is ingeklapt. De huidige behandeling slaat dus niet aan en wordt gestopt. ’t Is nu een kwestie van overschakelen van “levensverlengend” naar “kwaliteit van leven”. Op zich iets waar we ons eigenlijk, gegeven onze licht bourgondische inslag, altijd al mee bezig hielden, de kwaliteit van leven dus. De oncoloog geeft me nog enkele maanden onder het toeziend oog van de huisarts. Gek genoeg voel ik me beter dan in de afgelopen maanden, misschien omdat allerlei troep mijn lichaam nu verlaat?

De meeste reacties op de mededeling dat mijn aanwezigheid hier op aarde beperkter is dan wij hoopten zijn zonder meer hartverwarmend. Bijzonder zijn die die niet met veel grote woorden zijn omlijst, maar meer het gebrek aan woorden en een overvloed aan gevoelens aangeven. Kids en Lief laten het niet merken maar zijn behoorlijk van de leg. Brengt ons dichter bij elkaar met het vooruitzicht van afscheid.

Kwaliteit van leven (KvL) staat nu in het vaandel. Na genezend en levensverlengend is dit het volgende station van de rit die eindigt in de stervensremise. En juist die laatste halte, die remise geeft op het KvL station de nodige commotie. Er moet zoveel geregeld worden dat pensioen ineens lijkt te veranderen in een fulltime management job. Lief en ik zijn nu bezig om een plan de campagne in elkaar te sleutelen maar dat is niet makkelijk plannen als je niet weet hoe lang je daar over kan doen. Gewoon aan de gang en vooral de leuke dingen niet vergeten om te doen. Verdriet en genieten wisselen elkaar af.

Ik dacht eerst dit wordt mijn laatste brabbel maar ik vrees het ergste voor jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: