28 april 2022. Hoor en wederhoor

Vannacht veertien uur geslapen en nog hangt de vermoeidheid als een duikerspak om mij heen. De actieradius wordt daardoor danig ingeperkt en ook de snelheid loopt danig terug. Vanmiddag de derde bestraling. Morgen het verslag. Vandaag een ander bijverschijnsel.

Het beginsel van hoor en wederhoor is een principe uit de rechtspraak en de journalistiek. Het is één van de algemene beginselen van behoorlijk proces en wat mij betreft in de onderlinge communicatie. Vaak laten mensen hun kritiek achterwege als ze weten dat je kanker hebt. Maar juist als je kanker hebt, is het ook belangrijk om gewezen te worden op zaken die hinderen of ergernis teweeg brengen. Een beetje het verschil tussen een kankerlijder zijn en er met reden stiekem voor uitgescholden worden.

In de reacties die ik ontvang zit er soms een bijzondere. In het kader van hoor en wederhoor onderstaand een voorbeeld uit de realiteit dat mij raakte. De geuite kritiek is niet mals maar ook mijn reactie is op één punt behoorlijk puntig. Daarna van twee kanten begrip en respect. En de volgende keer gewoon weer!

Beste Albert,

Ik heb geloof ik al je stukjes gelezen. Heel bijzonder! Veel sterkte! De titel ffkankeren vind ik afschuwelijk. Maar je weet goed te schetsen wat je meemaakt. Dank daarvoor. Groot punt van kritiek: je stijl. Een en al bombast en metafoor. Ik ga er niet aan beginnen om voorbeelden te geven. Honderden voorbeelden. Aub matig je wat. Goethe zei het al: In der Beschränkung… enz. Het is vreselijk. Dan de talloze taalfouten. Vooral d/t en samenstellingen. En constant ‘lief’ dit en ‘lief’ dat. Waarom niet gewoon ‘mijn vrouw’. Connie Palmen mocht dat in de rouwadvertentie van haar man Hans van Mierlo doen: ‘Mijn lief is dood’. Indrukwekkend. Maar bij jou is het een gotspe. Schrijf sober. Dat werkt het best.

Beste B.,

Dank voor onderstaande mail waarin zowel complimenten als kritiek zijn verweven. Het is altijd fijn als een trouwe lezer reageert. De titel geeft inderdaad aankleding tot diverse reacties, variërend van afschuwelijk tot briljant. Mijn uitleg waarom ik voor die titel heb gekozen heb je ongetwijfeld gelezen.

Met betrekking tot je kritiek op taalfouten en in samenstelling geef ik je gelijk. Ik ben door mijn Chemohoofd duidelijk minder taalalert en de spellingschecker is nog niet volmaakt. Maar ik wil je er wel op wijzen dat ik noch een taalpurist, noch een broodschrijver ben. Alle dagbrabbels worden geschreven “in the spur of the moment”, dus zeg maar voor de vuist weg. En beschrijf ik bizarre avonturen dan hoort daar wat mij betreft dito woordgebruik bij.

Voor wat betreft de door jou aangereikte soberheid het volgende. Voor de gemiddelde kankerlijder wordt het leven door de toegediende medicatie vanzelf sober. Er zijn veel dingen die niet meer vanzelfsprekend zijn of gewoonweg (tijdelijk) niet meer mogelijk zijn. Voor wat betreft “Mijn lief” het volgende. Daar blijf je gewoon met je vingers van af. Als ik er voor kies om mijn vrouw, met wie ik 45 jaar verkeer en die het behoorlijk voor haar kiezen heeft gekregen in de afgelopen periode, te betitelen als “Mijn lief” en je hebt na het lezen van meer dan honderd dagbrabbels nog niet door dat dat de enige titel is die haar mijns inziens toekomt, dan snap je bitter weinig van hetgeen ik in ffkankeren wil duiden. Laat ik eindigen met twee vragen:

  1. Ben jij zelf bekend met kanker?
  2. Heb je er bezwaar tegen als ik jouw mail plus mijn reactie zou verwerken in een dagbrabbel?

Met hartelijke groet, Albert

Bedankt voor je fijne reactie Albert. Achteraf reageerde ik wellicht wat te fel. Misschien wel wat muggezifterig. Dat zit wat in mijn aard soms. Maar ik volg alles van je op de voet. Je mag m’n reactie best gebruiken hoor. En nee, in mijn familie heel weinig kanker. Maar zelf ben ik de afgelopen twee jaar twee keer in het ziekenhuis opgenomen geweest. Vriendelijke groeten en vooral veel sterkte!

Beste B. Hartelijk dank voor je reacties. Tot de volgende keer. Always on speaking terms”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: