23 maart 2022. ….. en een beetje van dat

EUREKA! Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Vannacht vier keer twee uur geslapen en vrijwel pijnloos. De verandering is duidelijk te merken en doet lichaam en geest meer dan goed. In plaats van rustig aan mag het vanaf nu elke dag een beetje meer wezen.

Hoe dat zo kwam? Gisteravond zat ik met een Diclofeplofkoppie naast mijn lief op de bank wat met mijn tablet op het internet te surfen, ontevreden en ongelukkig als ik was met de meest voor de hand liggende oorzaken van de nachtelijke scheermesovervallen. In geen enkel tot nu toe gelezen artikel of blog was ik in de volle breedte de horror tegen gekomen die mij ten deel leek te vallen. Tot het moment dat de volgende tekst mijn aandacht trok.

De klachten die ontstaan door een polyneuropathie kunnen zowel sensorisch als motorisch zijn.
Klachten van het sensorisch systeem bij polyneuropathie zijn: doof gevoel, prikkelingen, tintelingen, veranderd gevoel, pijn, evenwichtsstoornissen. Klachten van het motorisch systeem zijn: kramp, dunner worden van spieren en zwakte. Geen gelul, klip en klare taal en een 100% match met mijn realiteit. Bij polyneuropathie is er schade aan de zenuwen. Zenuwen zijn een soort ‘draden’ in het hele lichaam die seintjes doorgeven. Sommige zenuwen geven seintjes aan de spieren, zodat we kunnen bewegen. Andere zenuwen geven seintjes naar de hersenen, zodat we kunnen voelen. Bij schade aan de zenuwen is er pijn of een ander gevoel in delen van uw lichaam. Meestal begint het met de voeten en onderbenen. Bij polyneuropathie is er schade aan meer zenuwen, aan beide kanten van het lichaam. Ik heb dus last van allebei mijn voeten of benen en beide armen en handen.

Maar even verder lezend ontwaarde ik pas het echte kadootje. Polyneuropathie schijnt moeilijk tot niet te genezen te zijn. Op wat technische aanpassingen en invoering van gezondere leefregels na moet je er mee leren leven. Daar wordt je niet echt vrolijk van. Maar dan, dan enkele simpele handreikingen om uit te proberen. Beweeg regelmatig. Loop met een stokkie. Vermijd kou ten alle tijden. Zorg dat handen en voeten in bed hoger dan je lichaam liggen. En die laatste tip was goud waard.

Onze echtelijke sponde is ingericht op twee volledig verschillende slaapstijlen. Beide delen kunnen onafhankelijk van elkaar, middels elektrisch aangedreven motoren in een oneindige variatie van standen worden gezet, daartoe aangezet door zes verschillende knoppen. Als je niet uit kijkt eindig je als een plat gedrukte rolmops tussen dekbed en matras. Gisteravond de afstandsbediening maar eens grondig bestudeert met als resultaat een ligstand die het midden hield tussen een kapotte strijkplank en dubbele krakeling. Handjes boven de dekens, weet je nog wel. Wat een feest! Nu eerst naar buiten, daarna een mail ter verificatie en ondersteuning naar mijn onvolprezen Casemanager. Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: