21 oktober 2023. In Morpheus armen

Vanmorgen kwam de oncologisch thuisverpleegkundige op huisbezoek. Een prettig kordate dame die uitstekend luistert, observeert en adviezen geeft waar we wat aan hebben. Zo ook deze keer. Gisteren nacht had ik een geweldige hoestbui en lag er als resultaat daarvan een uit dieprode vlek in de spoelbak. Bloed! Even schrikken uiteraard, ben ook maar een mens, maar dan de conclusie getrokken dat het waarschijnlijk een gesprongen adertje als oorzaak had. Hoe dan ook, het is wel één van de tekenen dat de kanker voortwoekert. Samen met pijn in de nek, pijn in de onderrug bij wat langer staan, slaaphoudingen die niet meer lekker liggen doordat ze druk veroorzaken, etc. “Je doet jezelf tekort qua kwaliteit van leven zei ze, die ongemakken zijn makkelijk te bestrijden”. En ze had gelijk. De huisarts had al een lichte dosis morfine voorgeschreven en die ligt al in huis. “Begin er voor het slapen mee en kijk of het bevalt, je kan gewoon je cidertje drinken en de wegen onveilig maken op je rode schicht”. Het is dus niet de laatste strop die om mijn magere kankernekkie gaat, maar een “kwaliteit van leven” boost die wat rust in de pijntjes brengt die mijn situatie met zich meebrengt. Het juiste argument op het juiste moment. Kan er nog niet veel over brabbelen, gisteravond rond 21.00 uur de eerste ingenomen en daarna in Morpheus armen tot ca. 3.00 uur, absoluut geen slechte start.

Nu ik toch over medicatie aan het brabbelen ben. Ik heb vandaag toch maar eens een overzicht gemaakt van alle chemicaliën die mij vandaag de dag op de been houden. Dat blijken dus voor het merendeel bestrijdingsmiddelen tegen bijverschijnselen van de destructieve kankerwoekeringen en bijwerkingen van die bestrijdingsmiddelen te zijn. Kwaad met kwaad bestrijden dus. Dagelijks welgeteld 21 pillekes, 2 anti obstipatie zakskes, 36 shots lange en korte insuline in 3 prikkies en twee keer inhaleren. Geloof me dit is een dagtaak die me van ’s morgens vroeg tot bedtijd alert houdt. Slikken, vinken, spuiten, vinken, inhaleren, vinken. Zonder vink weet deze bink niet of er een kink in de medicatiekabel zit.

Vandaag komen schoonzoon en zijn zoon, onze aangenomen kleinzoon dus, een heg van ca. 6 meter slopen en afvoeren. Wordt twee keer voeren. Voor de lunch frikandellen, kroketten en patat en voor het avondeten hebben Lief en ik een grote pan hachee gemaakt. Uien snijden is een makkie met die nieuwe keukenmachine. In de ochtend nog even een pan appelmoes maken van de overgebleven appels van vorige week. We gaan er een mooi daggie van maken. Iedereen een heel fijn weekend en tot de volgende brabbel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: