17 februari 2022

Gisteravond kwam ik tot de ontdekking dat mijn enkels wat dik waren. Zou er op kunnen wijzen dat ik vocht vast hou. Vanmorgen was alles weer terug in normale proporties. Sommige stukken huid op mijn benen lijken verdacht veel op de huid van een pas geplukte kip. Verkoelende zalf brengt uitkomst. Na een enkele kramp heerlijk liggen snurken in een amoureus duet met mijn gade.

In de tijd dat ik soms wakker lig komen vaak herinneringen boven. Herinneringen aan droevige en aan leuke momenten, waarvan de laatsten gelukkig ruimschoots in de meerderheid zijn. Soms liggen er tussen twee momenten die een sterke gelijkenis vertonen vele jaren.

Scene 1. Edam, Kwakelbruggetje 1960. Op de lagere school werd ik regelmatig belaagd door ene Gerrit, een rossige bonkige pestkop. Vaak kwam ik, tot ergernis van mijn vader, gepest en wat bangig naar huis. Op zekere dag wachtte Gerrit mij weer op aan het einde van de Kwakelbrug. Achter mij de kaaspakhuizen waar mijn vader werkte. Daar stond ik aan het begin van die brug, met voor mij Gerrit als onneembare en niet te vermijden vesting aan de andere kant. Plots hoorde ik achter mij het bovenste luik onder de hijsbalk van het pakhuis open gaan en daar stond mijn vader. Dat gaf mij vleugels en ik rende op Gerrit af, gaf hem een forse duw en voor ik het wist zat ik boven op hem. Ik keek achterom en riep : Pa wat moet ik doen?”. Mijn vader sprak toen de gevleugelde woorden: “Sla hem op z’n smoel”. Nooit meer last gehad van Gerrit.

Scene 2. Heiloo, Werkendelslaan, 1991. We waren net thuis gekomen na een dagje uit en druk met het uitpakken. van de auto De portieren van de auto lieten we toen nog open staan. Marianne zag opeens een vreemde kerel op de bijrijdersstoel aan de geluidsinstallatie morrelen en melde dat luidkeels . Ik rende als een speer richting crime-scene onder aansporing van Annemarie, drie turven hoog en drie jaar oud. Zij riep met overslaand stemmetje de gevleugelde woorden :”Pappa sla hem op z’n noel”. Nooit meer last gehad van inbrekers.

Mijn vader en mijn dochter, het verhaal van de boom en de appel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: