14 mei 2022. Peper en wat dies meer zij

Ik zal het natuurlijk nooit toegeven maar van de week leek de berg even te hoog om helemaal te beklimmen. Dr. S. had dat volgens mij feilloos door. Enerzijds door haar professionele kennis van het proces, anderzijds door haar ervaring in de omgang en communicatie met mensen,. Wordt een mooie dagbrabbel na de laatste bestraling de 27e. Kapot aan de top, hoera!

Vanmorgen realiseerde ik me dat dat gesprek van gisteren pure noodzaak en uiterst goed getimed was. Pure noodzaak om tijdens deze pitstop de banden te verwisselen, olie te verversen, peper op een bepaalde plek te plaatsen en met een welgemikte optimistische schop onder de kont de laatste negen bestralingen ingejaagd te worden. Hoppa, Olë, Tally Ho, We komen er wel ook al zijn we er nog niet! Opgeven is bij kanker geen optie als u dat maar weet meneer Kozijn. En die pijn in uw been kan ook komen door een versleten heup, niet vreemd gezien uw leeftijd. Maar eerst de kanker dan de heup, andersom geeft alleen garantie op de korte termijn. Ja dokter en die stokbonen die wij gaan uitzetten heten Mechelse tros (Phaseolus Vulgaris).

Inmiddels staan de stokken voor de stokbonen netjes in het gelid. Lief en ik gaan zo de boontjes uitzetten, drie cm. diep de grond in, liefdevol toedekken en daarna veel boerengebed. Boeren bidden om geheel ander weer dan burgers. Ik kan me herinneren dat mijn beide grootvaders rijen met stokken hadden staan, die in een paar maanden uitgroeiden tot twee meter hoge groene hagen waarin de boontjes zich ontwikkelden. Na de oogst werden de bonen gewekt in grote glazen potten met een rood/ oranje rubberen ring om ze luchtdicht af te kunnen sluiten. De snijbonen werden eerst gesneden met een snijbonenmolen die op de tafel werd vastgeschroefd. Daarna werden ze koel en donker in de kelder bewaard tot het moment van consumptie. Eigenlijk is een paar vierkante meter van ons tuintje een “trip back to memory lane”. Bonen, sla, venkel, tomaten, komkommers, peper, paprika en diverse fruitstruiken.

Misschien zijn een paar foto’s van ons tuinderijtje leuk. Ga nu even oortjepapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: