12 april 2022. De toekomst

Met de toekomst voor ogen. Met het oog op de toekomst. Oog voor de toekomst hebben. Uitdrukkingen, wellicht op het eerste gezicht veel op elkaar lijkend maar qua gebruik nuances in zich hebbend. Dus nieuwsgierig als ik ben naar mijn eigen en andermans drijfveren, reageren en uitglijden kan het geen kwaad daar wat letters aan te weiden.

Met de toekomst voor ogen. Dat gebruik ik als een belangrijk bestanddeel van die toekomst onontkoombaar is. Het onvermijdelijke staat te gebeuren, een fait accompli.

Met het oog op de toekomst. Dat gebruik ik als ik over iets moet beslissen rekening houdend met iets dat naar alle waarschijnlijkheid in de nabije toekomst zal gebeuren.

Oog voor de toekomst hebben. Dat gebruik ik als de beslissingen die ik neem voor een belangrijk deel door gebeurtenissen in de toekomst kunnen worden bepaalt.

Natuurlijk zijn dit mijn interpretaties en is het mijn wijze van toepassen. Het is geen wet van Meden en Perzen, het is geen zoeken naar waarheid, het is geen opleggen van “zo moet het en niet anders”. Het is hoogstens een poging om uit te leggen hoe mijn omgang met de toekomst, in relatie tot het bekend zijn met kanker, duidt. En misschien nog wel belangrijker, hoe ik door die duiding iets voor de ander kan betekenen waardoor die ander, met of zonder kanker, zich begrepen voelt. Wat de toekomst ons brenge moge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: