05 november 2023. Vispalet

Harinkje happen, aaltje knagen, lekker(vet)bekkie halen, bokkumpie peuzelen, garnalen pellen, zalm roken, kabeljauwschubben verwijderen, tongetjes bakken, 4 kg mosselen in een gamel, sardines assadas, calamaris fritto, frito di mare misto. Allemaal heerlijke vissige tongstrelende ervaringen. Jullie wisten het natuurlijk al, vis is één van de bourgondische favorieten van Lief, van de kiddoos en van mij. De visantennes speuren met enige regelmaat naar verse- en/of diepgevroren kwalitatief voortreffelijke zoet- en zoutwater gedierte, dat na enige bereiding onder het genot van een begeleidend glas, bij voorkeur in aangenaam gezelschap, worden genuttigd.

De discussies over de soorten te gebruiken rookhout, koud of warm roken, de samenstelling van de pekelbaden, de tijdsduur, etc. gingen soms tot op de graat. Junior is gelukkig beter geworden dan dat ik ooit zal worden, kan ik met een gevoel van trots zeggen, die heeft het echt in de vingers. Het leuke is dat in zijn vriendenkring ook enkele pitmasters aan het experimenteren zijn die de anderen weer aansteken om culinaire prestaties van enig formaat te leveren. En als aan het eind van die culinaire reis de resultaten worden opgedist, staan wij natuurlijk klaar om van de kruimeltjes mee te snavelen.

En verder raak ik elke dag een stukje verder van mijzelf verwijdert. Dat is niet te merken in je blogs lief, zei Lief, toen ik daar een zielige opmerking over maakte. Ik denk dat ze dat best wel goed ziet, als ik er een paar op nalees. Toch is er een definitieve onthechting gaande tussen laten we het maar vlees en lichaam noemen. Een aftakelend lichaam wat steeds vaker niet meer wil, niet meer kan voldoen aan, wat de geest vraagt. En een geest die onder invloed van chemische processen soms als een stuiterbal door die oude fabriekshal knalt. Een fel gekleurde stuiterbal in een scheurende zak met knoken, alleen het beeld al doet mijn neus krullen. Net zo veel als bij dat vispalet! Slaap lekker zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: